Kanunların, feci ÅŸekilde aç bırakılmış bir çocuÄŸun bir seferliÄŸine de olsa bir baÅŸkasının ekmeÄŸi ile karnını doyurmasını ağır suç sayarak cezalandırdığı, aynı kanunların, konumu gereÄŸi olabildiÄŸince efendi, alçak gönüllü, bilinçli, kültürlü, çalışkan, namuslu, ÅŸerefli ve dürüst olmaları gerekirken tam tersine maddi ve manevi kul hakkını yiyenlere seyirci kaldığı, ülkemizin her alanda benzer durumların etkisiyle bütün insanlık deÄŸerlerinden uzaklaÅŸtırılarak sürüklendiÄŸi karanlık bir gecenin akÅŸamında YaÅŸar Kemal son kavgasını Azrail’le yapmaktadır.
Hayatı boyunca Anadolu’nun taşına, toprağına, çiçeÄŸine, karıncasına, kuÅŸuna edilen ihanetlerle ve insanına yapılan akıl almaz baskılarla mücadele etti.
O, bu dünyanın doÄŸasının meydana getirdiÄŸi en büyük deÄŸerlerdendi. Çin Setini oluÅŸturacak kadar yazdığı kitaplara raÄŸmen yine de ne insanlarımızın bu cennet vatanda cehennemi yaÅŸamak zorunda bırakılmalarına ne de kafası karışık ülkemizin çılgın birilerinin ipiyle kör bataklığa sürülmesine engel olamadı.
Denizleri, daÄŸları, ovaları ve epopeleriyle bu memleket talan edilirken aramızdan ayrılırsa, gitmesine deÄŸil gözünün arkada kalmasına yanarım.
Zira YaÅŸar Kemal sadece yaÅŸadığı dönemin deÄŸil tüm zamanların anlatıcısıdır. O bir bilgedir. Dolayısıyla sadece sanat ve edebiyatla sınırlı olmayıp, aynı zamanda doÄŸru siyasetin de membaıdır.
Hobilerim arasında, bir sanat türü olan resim yapmak olsa da bugüne deÄŸin duyduklarımdan ve okuduklarımdan en çok hayatın siyasi sınırlarında yer alan konulardan etkilendim. Krallıkları, imparatorlukları, hele padiÅŸahlık gibi gerici zalimlikleri sevmediÄŸinden, Atatürk ve Cumhuriyet hayranı, demokrasi ve insan hakları savunucusu olduÄŸundan beni hayatta bulunduÄŸum yere konumlandıranların başında YaÅŸar Kemal gelmektedir.
Öyküleriyle, romanlarıyla dünyayı deÄŸiÅŸtiren YaÅŸar Kemal, bana göre ülkemizde ve dünyada yaÅŸanan haksızlıklara karşı söylem ve eylemleriyle siyasi hayata da yön veren en büyük deÄŸerlerimizdendir. Ona bir ÅŸey olursa asla yeri doldurulamaz.
Esma GümüÅŸ/Ressam/Åžubat 2015